Atık Su Deşarj Yönetmeliği Neleri Kapsar?
Atık su belirli amaçlarla kullanılmış ve temiz olma özelliğini kaybetmiş sular için kullanılan bir tanımıdır. Atık sular endüstriyel ya da farklı bir amaçla kullanıldığında temiz su özelliği değişmekle birlikte bu suların ikincil kullanıma uygun olması için arıtma işlemine uğrayarak temiz su olması gerekmektedir. Bu sular arıtma yöntemi ile birlikte kullanıma daha da uygun bir hale getirilmektedir. Atık su yönetmeliği atık suların arıtılması, bu suların arıtılma derecesi ve bu derecenin ne kadar olması gerektiği gibi birçok bilgi barındırmaktadır. Atık suların doğru arıtılması ile ilgili kuralları barındıran bu yönetmelik bu kurallara uygun olarak su arıtımı yapılmayan yerlerde gerekli hukuki yaptırımları uygulama yetkisine sahiptir. Bu yönetmelik ile birlikte bu durumun kontrolü ve denetimi uygulanmaktadır. Bu yönetmeliği oluşturan ve belirleyen devlettir. Bu atık su deşarj yönetmeliği uygulama ve denetlemelerini belediye ve mülki amirlerce de yapılmasını sağlamaktadır. Atık suların arıtılması da bu yöntemlerle birlikte arıtılmasının kontrolünde tutulmaktadır. Böylelikle çevreye arıtıldıktan sonra geri gönderilen suların doğru arıtılması sağlanacaktır. Bu suların hem insan hem hayvan hem de çevre sağlığı için bu yönetmeliğe uyularak arıtılması ve deşarj edilmesi hayati önem taşımaktadır.
Atık Su Deşarj Yönetmeliği Nedir?
Atık su deşarjı çevremizde bulunan ve bazı kullanım nedenlerinden dolayı kirlenen suların atık su olması nedeniyle arıtılarak tekrardan kullanıma sunulmasıdır. Bu sular arıtıldıktan sonra tekrardan kullanıma sunulmasıdır. Bu atık suların arıtılmasında atık su deşarj yönetmeliği isminde bir yönetmelik devlet tarafından çıkarılmıştır. Bu yönetmelikle birlikte atık suların arıtılma ve deşarj edilmesinin şartları bulunmaktadır. Bu kuralların belirli bir yönetmelik ile belirlenmesi hem çevre hem de insan sağlığının korunması için oldukça önemli olacaktır. Atık su deşarj yönetmeliği gereğince arıtılmayan suların arıtılması sırasında belirli kriterler esas alınmaktadır. Atık su deşarj yönetmeliği kapsamına göre her türlü atık, arıtma ve foseptik çukurlarının alıcı su ortamlarına boşaltılmaları yasaktır. Arıtılan suların deşarj edilmesinde belirli kurallar bulunmaktadır. Her su ortamına arıtılan her su deşarj edilmemektedir. Örneğin hassas su alanlarına deşarj edilecek suların arıtma oranlarının yüksek olması gerekmektedir. Bu alanlara deşarj edilecek suların içerisindeki temizlik miktarının yeterli olmadığı takdirde ikincil bir arıtmaya tabi tutulması gerekmektedir. Az hassas denilen su alanlarında ise deşarj edilmesi gereken su miktarının içerisindeki temizlenme oranı da atık su deşarj yönetmeliğinde bulunmaktadır. Bu yönetmelikteki esaslara uyulması gerekmektedir.
Atık su analizi yönetmeliği içerisinde arıtılması gereken suların öncelikle endüstriyel mi evsel atık su mu olduğu önemlidir. Bu suların kirlilik düzeyine göre bir su arıtımı planı düzenlenmektedir. Endüstriyel atık sularının kirlilik oranı evsel atıklara göre oldukça fazla olacaktır. bu nedenle bu suların arıtma derecesi daha yüksek olmalıdır ya da ikincil bir arıtmaya tabi tutulmalıdırlar. Bu nedenle bu sular bu arıtma yöntemlerinden biri ile atık su analizi yönetmeliğinin esaslarına bağlı olarak arıtma yapılmalıdırlar. Bunun ardından atık suların deşarj edileceği alanlar da önemlidir. Hassas su alanları ve az hassas su alanları bu analizin sonucunda önemlidir. Hassas su alanlarına eklenecek arıtılmış suların içerisindeki kirlilik oranının atık su arıtma yönetmeliğine göre oldukça az olması gerekmektedir.
Kanalizasyon Atık Su Yönetmeliği Nedir?
Kanalizasyon sistemi kentsel atık su sistemini toplayan alana denir. Bu alandaki sular atık su arıtma tesislerine de bu yolla gönderilebilmektedir. Bu sebeple kanalizasyon su sistemleri kullanılan atık suların toplanmasında ve temizlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Kanalizasyon sisteminde evlerde, okullarda, dükkânlarda kullanılan suların bir bölümde toplanmasını içermektedir. Kanalizasyon sistemine giden ve burada toplanan bu sular arıtılma işlemi için yeniden artıma işlemine tabii tutulacaklardır. Bu arıtma yöntemleri oldukça önemlidir. Bu arıtma işlemlerinde suyun içerisinde bulunan belli maddelerin arıtma sonucunda azalması beklenir. Arıtma ile de bu azalma sağlanır ve su temizlenmiş yani arıtılmış bir hale getirilir. Bunun sonucunda bu arıtılan sular hassas ya da az hassas su alanlarına arıtılma derecelerine göre deşarj edilir. Bu deşarj sonucunda bu sular tekrardan kullanıma uygun bir hale getirilmişlerdir.
Kanalizasyon Ve Atık Su Yönetmeliği Esasları Nelerdir?
Kanalizasyona gönderilen ve temizlenmesi gereken atık suların kanalizasyon sistemi ve atık su arıtma tesislerinde çalışan personellerin sağlığının korunmasına dikkat edilmelidir. Bu nedenle bu atık sular arıtmadan önce ön bir teste tabi tutulurlar. Bu sular atık su arıtma tesislerinin ve arıtmada kullanılan araç ve ekipmanların zarara uğramaması için ön teste girmektedirler. Bu atık sular atık su arıtma tesislerinin arıtımına engel olmaması ve atık su arıtma çamurunun arıtılmasına engel olmaması için bir ön teste tabi tutulacaklardır. Atık sular arıtıldıktan sonra belirli su alanlarına deşarj edildiğinde çevreye olumsuz etkilerinin olmaması için bu sular ön teste tutulurlar. Bu atık sular arıtma işlemi tamamlandıktan sonra bu arıtmada ortaya çıkan arıtma çamurunun çevreye güvenli bir şekilde salınıp salınmayacağı ya da güvenli bir biçimde bertaraf edilip edilmeyeceği önemsenerek bir ön arıtma sistemine tabi tutulmalıdırlar.
Kanalizasyon ve atık su yönetmeliği yukarıda da anlattığımız yöntemlere göre arıtılmaktadır. Bu arıtım yöntemleri ile birlikte endüstriyel ya da kentsel kullanım ile birlikte kullanılan ve kirlenen sular atık su haline gelmektedir. Atık su konumundaki bu suların belirli su arıtma sistemleri ile birlikte arıtılması mümkündür. Bununla birlikte bu arıtma işlemleri kanalizasyon ve atık su arıtma ismi de verilen yönetmelikle birlikte belirlenmektedir. Bu suların nasıl temizlenmesi gerektiği suların arıtıldığında içerisinde bulunması gereken azot gibi gibi maddelerin ne kadar bulunacağı bu yönetmelik ile birlikte belirlenen esaslara göre yapılmaktadır. Bu nedenle de bu yönetmelik oldukça önemlidir. Bu yönetmeliğe göre kanalizasyon ve endüstriyel yöntemler ile kirlenmiş ve atık su olmuş suların temizlenme dereceleri de değişiklik gösterecektir. Bu sulardan endüstriyel atık suları daha çok kirlenmesi sebebiyle de ikincil bir arıtma işleminden geçirilmesi gerekebilmektedir. Bu nedenle bu suların temizlenmesi daha da önemli olacaktır. Bunun yanı sıra kanalizasyon suları da birincil ya da ikincil arıtma yöntemleriyle temizlenebilmektedir. Bu temizlenme derecesini belirleyen etken suların kirlilik derecesidir. Ayrıca bu sular temizlendikten sonra hassas ya da az hassas denilen su alanlarına yeniden kazandırılmaktadır. Bu suların arıtılması ile birlikte oluşan temizlenme durumuna göre az hassas ya da hassas su alanlarına eklenmesi yapılacaktır.
Bu arıtma sistemleri ile birlikte hem endüstriyel hem de evsel atık sular arıtma tesislerine girerek burada daha temiz bir hale dönüşmektedirler ve yeniden kullanım haline gelmektedirler. Bu suların arıtılması için hizmet almak isterseniz 4EN şirketi olarak arıtma hizmetlerini yönetmeliklere uygun bir biçimde gerçekleştirmekteyiz. Bu arıtma işleminde yönetmelikte belirlenen arıtma düzeylerine ve kirlilik oranlarına dikkat ederek suların temizlenmesine önem vermekteyiz. Siz de bizimle iletişime geçerek bu hizmetten faydalanabilirsiniz.