please loading...

Sürdürülebilirlik Raporlarının Hazırlanması

Doğal çevre, insanların günlük yaşamlarında kullandıkları birçok kaynağı sağlar. Çevre, mahsul yetiştirmek, su elde etmek, odun hasadı yapmak, mineraller ve metaller için maden çıkarmak ve enerji üretmek için kullanılır. Ancak, bu kaynakların aşırı kullanımı, tükenmelerine neden olarak gelecekte bunları kullanma yeteneğimizi sınırlayabilir. İnsanlar çevresel sürdürülebilirlik hakkında konuştuğunda, gelecekte hala kullanılabilir olmaları için doğal kaynakları sorumlu bir şekilde yönetmekten bahsediyorlar. Bu, hem doğal kaynakların kullanımının sınırlandırılmasını hem de bozulmadan korunmasını içerir. Örneğin, tatlı su, hem fazla su kullanımını azaltarak hem de kirleticilerin su kaynağına girmesini önleyerek sürdürülebilir. Sürdürülebilirliğin önemli bir parçası da eğitimdir. Pek çok insan, nasıl yapılacağını bilmediği için kaynaklarını etkin bir şekilde kullanmaz. Bir çiftçi, sürdürülebilir uygulamalar konusunda eğitim almadığı için sürdürülebilir olmayan tarım uygulamalarını kullanıyor olabilir. Ekin rotasyonu yoluyla sürdürülebilir bir şekilde nasıl çiftçilik yapacakları öğretilirse tarlalarının toprak kalitesine zarar vermeden çiftçiliğe devam edebilirler. Gelecekte, onların torunları da aynı şekilde çiftçilik yapabilir. Sürdürülebilirlik, nehir veya çiftlik gibi bireysel kaynaklardan daha fazlasını ifade eder; gerçek çevresel sürdürülebilirlik, okyanuslar, karalar ve atmosfer dahil olmak üzere tüm biyosferi hesaba katar. Şu anda, aşırı sera gazı kirliliği atmosferin kimyasal bileşimini değiştirdiği ve doğal kaynaklara zarar verdiği için iklim değişikliği sürdürülebilirliğin önündeki büyük bir engeldir. Ormansızlaşma, habitat kaybı, türlerin yok olması, aşırı avlanma ve aşırı su atığı gibi diğer çevresel sorunlar, çevre sürdürülebilir bir şekilde kullanılmadığında ortaya çıkar. Bireylerin ve şirketlerin çevresel sürdürülebilirlik üzerindeki etkilerinin saptanması büyük önem arz etmektedir. Çevresel sürdürülebilirlik üzerindeki olumsuz etkilerin kaldırılabilmesi için gerekli önlemlerin alınabilmesi bu saptamaya bağlı olacaktır. Bu ise sürdürülebilirlik raporlaması süreci sonunda elde edilecek sürdürülebilirlik raporu ile belli olmaktadır. Şimdi “Sürdürülebilirlik raporu nedir?” ya da çevresel sürdürülebilirlik raporu nedir konusunu ele alalım.

Sürdürülebilirlik Raporu Nedir?

Sürdürülebilirlik raporlaması aracılığıyla şirketler, çevresel, sosyal ve yönetişim parametrelerini kapsayan çok çeşitli sürdürülebilirlik konuları üzerindeki performanslarını ve etkilerini anlamaktadırlar. Şirketlerin karşılaştıkları riskler ve fırsatlar konusunda daha şeffaf olmalarını sağlayarak paydaşlara performans hakkında önemli bilgiler kazandırılmaktadır. İşletmelerde ve hükümetlerde güven oluşturmak ve bu güveni devam ettirmek, sürdürülebilir bir çevre ve gelişen bir dünya yaratmak ve buna katkı sunmak ile mümkündür. Her gün, finans kurumları, işçi örgütleri, sivil toplum, vatandaşlar ve onlara olan güven düzeyi gibi paydaşları üzerinde doğrudan etkisi olan kararlar işletmeler ve hükümetler tarafından alınmaktadır. Bu kararlar nadiren yalnızca finansal bilgilere dayanır ve genellikle çeşitli kısa ve uzun vadeli faktörlerle ilgili riskleri ve fırsatları göz önünde bulundurur. Sürdürülebilirlik konuları bu karar verme süreçlerine giderek daha fazla entegre olmaktadır. Dünyanın dört bir yanındaki şirketler sürdürülebilirlik raporlamasını giderek daha fazla benimserken, çok çeşitli paydaşların sürdürülebilirlik raporlarını daha etkili bir şekilde değerlendirmesini ve karşılaştırmasını sağlayan bir dizi standart ortaya çıkmaktadır. Paydaşlar, kuruluşlar için finansal olmayan risklerin ve fırsatların değerlendirilmesinde etkin bir rol oynamaktadır. Bir dizi paydaşın karar alma süreçlerine dahil edilmesiyle elde edilen şeffaflık, yalnızca daha iyi kararlara yol açmakla kalmaz aynı zamanda işletmelerde güven oluşturmaktadır.

Sürdürülebilirlik Raporu Hazırlanırken Nasıl Bir Yol İzlenir?

Sürdürülebilirlik raporlaması, sosyal, çevresel ve yönetişim amaçlarıyla birlikte işletmelerin bunlara yönelik hedeflerinin iletilmesi ve açıklanmasıdır. Sürdürülebilirlik raporlamasının faydaları arasında kurumsal itibarın iyileştirilmesi, tüketici güveninin oluşturulması, artan inovasyon ve hatta risk yönetiminin iyileştirilmesi bile yer alır. Genel performans açıklamalarınızın bir parçası olarak sürdürülebilirlik performansı da dahil olmak üzere, GRI veya CDP gibi yerleşik sürdürülebilirlik raporlama çerçevelerini kullanarak kurumsal sosyal sorumluluk programlarınıza sürdürülebilirlik raporlaması eklemenin birçok yolu bulunmaktadır. Bu noktada sürdürülebilirlik raporu hazırlanırken sürdürülebilirlik standartlarını dikkatle ele almak önem taşımaktadır. Uluslararası Entegre Raporlama Komitesi (IIRC) tarafından oluşturulan yönergeler veya Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi (DJSI) gibi sıralama araçlarını kullanmak faydalı olacaktır. “Sürdürülebilirlik raporu nasıl hazırlanır?” sorusu çoğu şirket tarafından sıkça sorulmaktadır. Sürdürülebilirlik raporunu yeni hazırlamaya başlayacak birimler için sürdürülebilirlik raporu olan şirketler ile iletişime geçilerek sürdürülebilirlik raporu örneği temin edilmesi bir yol olabilir

Sürdürülebilirlik Raporu Neden Önemlidir?

Şirketlerin bu raporları üretmeyi seçmelerinin çeşitli nedenleri vardır, ancak özünde bu raporların "şeffaflık ve hesap verebilirlik damarları" olması amaçlanmaktadır. “Sürdürülebilirlik raporu neden önemlidir?” sorusu için kısa bir açıklama yapalım. Genellikle sürdürülebilir çalışmalarındaki iç yapıyı daha iyi hale getirmeyi, paydaşları bu yapıyla organize ederken, yatırımcıları sürece dahil etmeyi amaçlar. Öyleyse, sürdürülebilirlik hakkında raporlama yapan bir kuruluş için gerçek değer nedir? Raporlamadaki en iyi uygulama neye benziyor? Raporlar, bir şirketin sürdürülebilirlik hikayesini paydaşlarına iletmesi için doğru araç mı? Raporlama nasıl iyileştirilebilir? Standartlar ve derecelendirmeler faydalı mı ve eğer öyleyse hangileri? Görüldüğü gibi sürdürülebilirlik raporlaması konusunda sorulabilecek oldukça fazla soru vardır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde mesela Türkiye’de sürdürülebilirlik yeni yerleşmekte olan bir konu olduğundan sorulacak soruların ve bilinmeyen noktaların sayısı daha da artabilmektedir. 


Kuruluşlar sürdürülebilirlik performanslarını ölçerek (EthicalQuote (CEQ) gibi oluşumlar yardımıyla), bunları raporlayarak, gelecek için sürdürülebilir bir yaşam organize etmeye yardımcı olabilir. Sürdürülebilirlik raporlarının kalitesi için temel itici güçler, Küresel Raporlama Girişimi (GRI) ve ACCA gibi ödül programları veya sıralamalarının kılavuzlarıdır. GRI Sürdürülebilirlik Raporlama Kılavuzları, global olan tüm işletmelerin performanslarını değerlendirmelerine ve sonuçları finansal raporlamaya benzer şekilde açıklamalarına olanak tanımaktadır.

Sürdürülebilirlik raporları, performansı sosyal, çevresel ve giderek artan bir şekilde ekonomik parametrelere göre açıklayabilmektedir. Raporlama, paydaşların kurumsal sorumluluk konularında şeffaflık taleplerini karşılamada uzun bir yol kat edebilir. Artık şirketinizin sürdürülebilir bir dünyaya katkıda bulunan sorumlu bir kurumsal vatandaş olduğunu söylemek yeterli bulunmamaktadır. Artık bunu aynı zamanda kanıtlamak zorundasınız. Güvenilir iletişim, şirketinizin itibarına ve dolayısıyla şirketinizin pazardaki konumuna ve değerine güçlü bir şekilde katkıda bulunacaktır. Sürdürülebilirlik raporlaması terimi, şirketlerin sosyal, çevresel ve ekonomik performansları hakkında rapor verdiği çok çeşitli çevrimiçi veya basılı formatları kapsamak için kullanılır. Üçlü alt satır veya Kurumsal Sorumluluk raporlaması olarak da bilinir. Sürdürülebilirlik raporlaması, salt finansal açıklamanın ötesinde, performansa ilişkin kurumsal raporlamaya yönelik daha bütünsel bir yaklaşıma duyulan ihtiyacı karşılar. İyileştirilmiş raporlama, iş kararlarının alındığı temeli genişlettiğiniz için iç yönetimi de iyileştirebilir. Şirketler, finansal raporlamalarıyla birlikte sosyal ve çevresel performanslarını giderek daha fazla görünür kılmaya başlamaktadır. İyi iletişim, yatırımcılardan, denetçilerden ve düzenleyicilerden sivil toplum kuruluşlarına ve medyaya kadar işinizi inceleyen çok çeşitli paydaşların beklentilerini yönetmeye yardımcı olacaktır. Gelinen noktada sürdürülebilirlik raporunun ve şirketlerin bu konuda şeffaf davranmasının kurumsal imaj üzerindeki pozitifi etkisi açıkça anlaşılmaktadır. Buna karşılık, performansınızı farklı hedef kitlelere başarıyla ileten bir sürdürülebilirlik raporu hazırlamak zor olabilmektedir. Şirketlerin uluslararası sürdürülebilirlik raporlama standartlarını ve yönergelerini anlamalarına ve iyi raporlama uygulamaları oluşturmalarına yardımcı olabilecek yerlerden danışmanlık alması bu süreci kolay yönetebilmelerine yardımcı olabilecektir. Bu noktada ilgili hizmetler rahatlıkla 4EN’den alınabilir.