please loading...

Çevre Danışmanlık Firması Ne İş Yapar?

Çevre danışmanlık firması, çevre kirliliğinin önlenmesini sağlar veya meydana geldiği zaman kirlenmenin durdurulması için çalışır. Kirlenmenin meydana getirdiği etkilerini azaltmak ve yok etmek için gerekli işlemleri yapar.

Çevre danışmanlık firması, çevre kirliliğinin önlenmesini sağlar veya meydana geldiği zaman kirlenmenin durdurulması için çalışır. Kirlenmenin meydana getirdiği etkilerini azaltmak ve yok etmek için gerekli işlemleri yapar. Bu işlemleri içeren, hukuki, ekonomik ve sosyal tedbirleri almak tesis ile birlikte çevre danışmanlık firmasının görevidir. Çevre danışmanlık firması, Çevre Bakanlığı tarafından belgelendirilir ve görevlendirilir. Gerekli olan yeterlilik belgelerini aldıktan sonra, danışmanlık hizmeti verilmektedir. 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca, denetime tabii tutulan tesislerin faaliyetlerinin, alınan tedbirlere uygun olup olmadığını denetler. Denetleme, Çevre Mühendisleri tarafından yapılır. Çevre danışmanlık firmalarında, biri koordinatör olmak üzere dört çevre görevlisi çalışmaktadır. Çevre İzin ve Yönetmeliğine göre Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan ve danışmanlık hizmeti alma zorunluluğu olan firmalar şunlardır:

Çevre Danışmanlık Hizmeti Alma Zorunluluğu Olan Firmalar Nelerdir?

Çevreye kirletici düzeyi yüksek olarak nitelendirilen işletmelerin, çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetim hizmeti alması zorunludur.

1. Enerji Endüstrisi

2. Madencilik ve Yapı Malzemeleri Endüstrisi

3. Metal Endüstrisi

4. Kimya ve Petrokimya Endüstrisi

5. Yüzey Kaplama Endüstrisi

6. Orman Ürünleri ve Selüloz Tesisleri

7. Gıda Endüstrisi, Tarım ve hayvancılık

8. Atık Yönetimi

9. Maddelerin Depolanması, Doldurulması ve Boşaltılması

10. Diğer Tesisler: Patlama tehlikesinin olduğu tesisler. Liman ve yat limanları, kentsel veya evsel atık su tesisleri, sigara fabrikaları ve tütün işletmeleri, turizm kompleksleri, sağlık merkezleri.

Yönetmeliğe göre, danışmanlık hizmeti alması zorunlu olan firma, kurum ve tesislerin hangileri olduğunu toparlarsak:

1. Çevre Kanunca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Ek 1-2’de yer alan yukarıda saydığımız tesisler.

2. Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi, çevre danışmanlık firmalarından, çevresel faaliyetlerin doğru yürüyebilmesi için çevre hizmeti almaları zorunludur.

3. Belediye ya da daha küçük yerleşim yerlerinde, atık suların arıtılması, katı atıkların imhası, asfalt üretimi gibi çevreyi kirletme oranları yüksek olan faaliyetlerini düzenlemek için danışmanlık hizmeti almaları zorunludur.

 4. Sağlık kuruluşları ve hastanelerden, yatak kapasitesi en az 20 ve üzeri olan kuruluşların danışmanlık hizmeti almaları zorunludur.

Çevre Danışmanlık Firmalarının Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından öngörülen taslağa göre, çevre danışmanlık firmalarının görev ve sorumlulukları şunlardır:

1. Hizmet verilen tesisin, çevre yönetim faaliyetlerini mevzuata uygun olarak yönetmek. Yürütülen çalışmaları, belli aralıklarla kontrol ederek, mevzuata uygunluğunu tespit etmek.

2. Danışmanlık hizmeti vermeye başlanılan tarihten itibaren, Ek-1 listesinde yer alan firmalara ayda iki, Ek-2 de bulunan firmalara ayda bir faaliyet raporu hazırlamak. Raporları çalışma takviminde belirlenen tarihe göre on beş gün içinde işletme sahibine sunmak.

3. Danışmanlık hizmeti vermeye başlanılan tarihten itibaren 30 gün içinde ve takip eden ilk on iki ay içersinde bir defaya mahsus olmak üzerine gelinen durumla ilgili hazırlanan raporu işletme sahibine sunmak.

4. Danışmanlık hizmeti vermeye başlanılan tarihten itibaren 90 gün içinde ve takip eden ilk on iki ay içersinde en az bir defa olmaz üzere firma çalışanlarına yönelik eğitimler düzenlemek.

5. Eğitimleri, firmanın faaliyet çalışmalarına uygun planlamak.

6. Mevsimlik çalışan işletmeler, en az bir adet rapor sunmak ve işletme çalışanları ile sorumlularına eğitim vermek.

7. İç gözlem raporları, aylık işlenen raporlar, eğitim verildiğine dair raporları ve ilgili belgeleri Bakanlığın belirlediği formatlarda uygulamak.

8. Uygunsuzluk tespit edildiğinde bunu aylık raporda belirtmek, firma sahibini uyarmak, öneride bulunmak ve uygunsuzluğun giderilip giderilmediğini kontrol etmek. Uygunsuzluğun giderilmesinden itibaren 30 gün içinde alınan önlemleri raporlamak.

9. Çevre Kanunca alınması gereken izin ve lisanslar hakkında yönetmeliğe uygun davranmak.

10. Beyan ve bildirimlerin istenilen formatta, zamanında ve eksiksiz yapılması.

11. İstenilen belgelerin, istenilen formatta zamanında ve eksiksiz yapılması.

12. Yürütülen tüm çalışmaları imzalı belge halinde işletmede muhafaza etmek ve istendiğinde sunmak.

13. Yetkili makam tarafından, planlı veya plansız denetlemelerde hazır bulunmak, istenilen bilgi ve belgeleri sunmak.

14. İşletmeye ait ticari sırları saklı tutmak.

4 En, çevre danışmanlık firması olarak tüm yeterlilik belgelerimiz Bakanlıkça onaylanmıştır. Çevreyle ilgili çalıştığımızı gösteren Ticaret Sicil Gazetesi’nde şirket kuruluş sözleşmesi olarak yayımlanmıştır. Bakanlıkça verilen “Çevre Danışmanlık Yeterlilik Belgesi” sahip olan bir firmayız. Tüm görev ve sorumlulukları yerine getirmeyi amaç edinmiş bir çevre danışmanlık firması olan 4En sizin için çalışmaktadır.

Çevre Danışmanlık Hizmeti Neden Almalısınız?

Ekonomiyi besleyen sanayi firmalarının faaliyetlerini, çevrenin sürdürülebilir, temiz ve güvenli olmasına katkıda bulunarak gerçekleştirmeleri gerekir. Herkesin çevreyi koruma ve kirliliği önleme esasına dayanarak, yönetmelik ve kanunlara uyması gerekir. Ekonomik faaliyetlerin doğal kaynaklar üzerindeki etkisi minimum düzeyde olmalıdır. Firmalar, kirlenmeyi önlemek, kirlenmeyi durdurmak ve gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.  Planlanan faaliyetleri çevre kirliliğine sebep olabilecek firmalar, “Çevresel Etki Değerlendirme Raporu” ve “Proje Tanıtım Dosyası” hazırlamak zorundadır. Çevre danışmanlık firması, başvuru, sonuç takip ve belge alama işlerini faaliyet gösteren firma adına takip eder. Bu belgeler alınmazsa; firmalar projelerine ruhsat alamaz ve yatırım yapamazlar. Firmalar, üretim, tüketim ve hizmet faaliyetleri sonucunda oluşan atıkları arıtmak, bertaraf etmek ve söylenen izinleri almakla yükümlüdürler. Eğer almazlarsa;

1. Yapı ruhsatı alamazlar.

2. İşletme ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi alamazlar.

3. Daha önce alınmış olunan yapı kullanma izni ve işletme izni iptal edilir.

Belirlenmiş çevre kanun yönetmeliklerine uymayan firmalara kanuna uygun ceza uygulanır. Kanunda belirtilen para cezaları, çevre kirliliğine sebep olmaktan itibaren üç yıl içinde birinci tekrarda bir kat, ikinci ve devam eden tekrarlarda iki kat arttırılır. Bu cezaları Bakanlık, daha küçük yerleşimlerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri verir. Çevre danışmanlık firmaları, gerekli uyarıları yapıp, önlemlerin alınmasını sağlayarak firmaları gereksiz para cezalarından kurtarır. Her işin bir uzmanı olduğu gibi çevreyle ilgili mevzuatlara çevre danışmanlık firmaları hâkimdir. 4En’e geldiğiniz zaman alacağınız hizmetler şunlardır:

1. Personelimiz günde sadece bir işletmeye hizmet verir.

2. Personelimizin, yönetmeliğe göre Ek-1 listesinde yer alanlar için iki, Ek-2 listesinde yer alanlar için bir puan ve toplamda 16 puan alan firmalar danışmanlık hizmeti alabilir.

 3. Koordinatörümüz, en fazla 8 puana sahip firmalarla çalışır.

4. İzin veya rapor alan personelimizin yerine, bu personel üzerindeki 16 puandaki işletme üzerine yeni bir personelin atanmasını sağlarız.

5. Ek-1’deki firmalara hizmet verecek personelimiz en az 3 yıl mesleki deneyime sahiptir.

6. İşletmeler ile yapılan anlaşmalarımızın iptali söz konusu olursa, 30 gün içinde sistem üzerinde bildirim sağlarız.

7. Personelin hizmet vereceği görev yerlerini aylık olarak belirleriz, bir önceki ayın yirmisiyle son günü arasında sisteme işleriz

8. Çevre yönetim belgelerinin aslını firmada, bir kopyasını da elektronik ortamda beş yıl süreyle saklı tutarız.

9. Personelin işe girmesi ve işten ayrılması gibi değişiklikleri sisteme bildiririz.

10. Personelimizden, çevre mühendisliği bölümü dışında mezun olanların Bakanlıkça verilen eğitime katılmış ve yapılan sınavda başarılı olmuşlardır.

11. Firmalar devredilir ve ya ortakları değişirse; Türk Ticaret Sicili Gazetesi’nde yayımlandıktan 30 gün sonra sisteme işleriz.

12. Unvan ve adres değişikliğinde, Türk Ticaret Sicili Gazetesi’nde yayımlandıktan 30 gün sonra yeniden yeterlilik belgesine başvururuz.

13. Kendisiyle aynı vergi numarasına sahip işletmelere danışmanlık hizmeti vermeyiz.

14. Ölçüm ve analizleri, Türk Ticaret Sicili Gazetesi’nde adı bulunanlar tarafından kurulan laboratuarlarda yaptırmayız.

15. Danışmanlık hizmeti verdiğimiz firmanın adres değişikliğini 30 gün içinde sisteme işleriz.

16. Bakanlığın düzenlediği ilgili tüm eğitimlere katılırız.

Yukarıda saydığımız tüm hizmetleri 4EN’den alabilirsiniz.