Toplamda 3 boyutlu sürdürülebilirlik planı bulunur. Sosyal, ekonomik ve çevresel olan sürdürülebilirlik çeşitlerinden birisidir. Gelişen sanayi ve artan nüfus nedeniyle çevreye bırakılan etki karşı konulmaz bir hal almaya başlamıştır. Bununla mücadele edilmezse gelecek nesiller için yaşanabilir bir dünya bırakmak oldukça zordur.
Bu noktada çevresel sürdürülebilirlik projeleri ile bir adım atılmıştır. Ulusal ve uluslararası düzeyde alınması gereken çevresel önlemlerden birisi olarak yer alır. Çevresel etkilerin azaltılmasını ve verimli bir şekilde yönetilerek çevrenin korunmasını hedefleyen bir sistemdir. Böylece gelecek için yaşanılabilir bir çevre bırakılabilir.
Peki çevresel sürdürülebilirlik nedir? Hangi eylemlerle bu sürdürülebilirlik planı gerçekleştirilebilir? Gelecek için çevresel sürdürülebilirliğin önemi nedir? Sizler için derlenen bu yazıyı okuyabilirsiniz.
Çevresel Sürdürülebilirlik Ne Anlama Gelir?
Sürdürülebilirlik kavramı yakın tarihli bir kavramdır. Bu kavrama göre, elde bulunan doğal kaynakların gelecek için saklanması ve gelecekteki insanlara da ulaştırılması için doğru ve verimli şekilde kullanmak esastır. Çevre problemleri tek bir milletin sorunu değildir ve bu nedenle çözümü de tek bir yerde bulunmaz. Dünya herkesin üzerinde yaşadığı bir alandır ve herkes dünya için sorumluluk almalıdır. Bunun için sürdürülebilir çevre bilinci aktarılmaya çalışılır.
Çevresel sürdürülebilirlik kavramları doğal düzenin korunmasını ve doğal kaynaklara zarar vermeden kendilerini yenileyebilme fırsatının tanınmasını sağlar. Bunu yapabilmek için insanlığın çevreye verdiği etkiler tespit edilmelidir. Buna bağlı olarak doğal kaynakların tamamına yakını yerinde ve doğru biçimde kullanılmalıdır. Ancak bu şekilde gelecek için bir adım atılabileceği belirtilir.
Çevresel sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için uluslararası imzalar atılır. Böylece mevcut kaynakların tükenmemesi için gerekli önlemler alınacaktır. Sürdürülebilir çevrenin önemi en başta gelecek nesillerin daha iyi ve sağlıklı bir çevreye sahip olmasını kapsar. Tüm insanlık için temiz bir geleceğin sağlanması hedeflenir. Aynı zamanda biyoçeşitlilik korunarak geleceğe aktarılması sağlanır. İnsan yaşamı için çevresel kirliliğin azaltılarak sağlıklı yaşam koşullarının sağlanmış olması hedeflenmektedir. Son yılların en büyük problemlerinden olan küresel ısınma ile mücadele edebilmek için çevresel sürdürülebilirlik önem arz eder. Doğal düzen korunarak doğal kaynakların tahribatının azaltılması sağlanır.
Ayrıca çevresel sürdürülebilirlik kurumlar için de önemlidir. Ticari faaliyet yürüten firmaların devamlılığı ancak doğru bir enerji tüketimi ile sağlanır. Aynı zamanda marka güvenilirliğini sağlayabilmek için günümüzde en çok dikkat edilen çevre problemleri alanında doğru adımlar atılması gerekir. İnsanlığın ortak sorunu olan çevre problemleri ancak doğru adımlar atılırsa sorunsuz bir şekilde sağlanabilir.
Çevresel Sürdürülebilirlik Nasıl Sağlanır?
Çevresel sürdürülebilirlik endeksi genel olarak 6 alanda sağlanabilir. Bu 6 alan çevreye verilen zararın yaygın olduğu ve önüne geçilmesi gereken alanları kapsar. Çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması için ilk alan hammadde kullanımı olmalıdır. Eldeki kaynakların en verimli şekilde kullanılması ve doğal kaynakların kendisini yenileyebilmesi için gerekli özverinin sağlanmasını hedefler. Aynı zamanda tüketici bireyler için daha sürdürülebilir ürünlerin üretilmesi konusu da hammadde alanı ile ilgilidir.
Sürdürülebilirlik için ikinci alan enerji tüketimi olarak yer alır. Hesaplanan verilere göre salınan sera gazının büyük bir çoğunluğu enerjiden kaynaklanmakta. Bu nedenle çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması için fosil yakıt tüketiminin azaltılması esastır. Fosil yakıt tüketimi yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının tercih edilmesi çevreye verilen zararın azaltılmasını sağlayacaktır.
Diğer bir adım ise sera gazıdır. Üretici firmaların doğaya saldıkları sera gazı önlendiğinde çevresel sürdürülebilirlik için büyük bir adım atılabilir. Atık yönetiminin sağlanması da sürdürülebilir çevre yönetimi konusunda önem arz eder. Atıkların verimli ve doğru bir şekilde yönetilmesi hem meydana gelecek atıkları önlemeye hem de mevcut atıklarla mücadele etmeye yarar sağlar.
Çevresel zararların kendisini en çok gösterdiği alan biyoçeşitliliktir. Biyoçeşitlilik için gereken koruma önlemleri alındığında insan yaşamı için de büyük bir yol kat edilir. Biyoçeşitlilik birbirini izleyen sistemler anlamına gelir. Bu sistem parçalarından birisine zarar gelmesi diğer parçaları da sırasıyla takip eden bir hasar silsilesinin başlamasını sağlar.
Bunların dışında ürünlerin tedariği sırasında atık oluşumu, enerji, hava ve su kirliliği gibi alanlarda da büyük zararlar verilir. Sorumluluk sahibi tedarikçiler ile bu alandaki çevresel hasar da azaltılabilir. Bu 6 adımın dışında yeniden kullanma ve geri dönüştürme alışkanlıklarının yaygın hale getirilmesi gerekir. Böylelikle çevresel sürdürülebilirlik sağlanmış olur.
Mevcut Çevresel Sürdürülebilirlik Örnekleri
Sürdürülebilirliğin sağlanması için bahsedilen alanlardaki adımların atılması önemlidir. Çevresel sürdürülebilirliğin sağlandığı bazı alanlarda bulunur. Bu alanların yaygınlaştırılması sürdürülebilir bir yaşam için önemlidir. Çevresel sürdürülebilirlik örnekleri arasında şunlar bulunur;
Yeni Zelanda’da bulunan bir firma dünyadaki sahillerin atıklardan dolayı kirlenmesinden yola çıkarak bir ilke imza atmıştır. Proje atık bira şişelerinin toplanarak doğal yollardan kum üretilmesini kapsar. Bunun haricinde çevresel sürdürülebilirlik için mağaza içi çiftçilik adımı da atılmıştır. Planlanana göre bir süpermarket zincirinde mağazanın içerisinde küçük çaplı bir sera kurulmuştur. Bu serada müşteriler bitki yetiştirebiliyorlar.
Üretim firmaları çevreye pek çok aşamada atık bırakmaktadırlar. Bu atıkların toplanarak sürdürülebilir giysi yapılması da çevre alanında büyük bir adımdır. Bu işlemi gerçekleştiren markalar plastik atıkları toplayarak geri dönüştürüyor ve giyim sektöründe kullanıyor.
Çevresel sürdürülebilirliğin öneminden ve nasıl sağlanabileceğinden bahsettik. Siz de bu alanda gerekli hizmeti 4EN üzerinden alabilirsiniz. Böylece gelecek nesillere yaşanabilir bir Dünya bırakabilirsiniz.