please loading...

Su Kirliliğini Önlemek için Alınabilecek Bireysel Önlemler

Dünya üzerindeki tüm canlıların hayatta kalması için suya ihtiyaç duyulur. İnsan nüfusunun artması, sanayinin gelişmesi ile birlikte su kirliliği sorunu baş göstermiştir. Günümüzde içme sularının kirlenmesi dünyanın geleceği için tehlike arz ediyor. Su kirliliği nedenleri başında bireylerin, devletlerin ve üreticilerin sorumsuzlukları gelmektedir.

Su Kirliliğini Önlemek için Alınabilecek Bireysel Önlemler

Dünya üzerindeki tüm canlıların hayatta kalması için suya ihtiyaç duyulur. İnsan nüfusunun artması, sanayinin gelişmesi ile birlikte su kirliliği sorunu baş göstermiştir. Günümüzde içme sularının kirlenmesi dünyanın geleceği için tehlike arz ediyor. Su kirliliği nedenleri başında bireylerin, devletlerin ve üreticilerin sorumsuzlukları gelmektedir.

Çevre temizliği konusunda duyarlılık gün geçtikçe artıyor. Tüm dünyada çevrenin korunması ile ilgili çeşitli çalışmalar yapılıyor ve topluma eğitimler veriliyor. Doğal kaynaklardan gelen temiz suyun kirlenmesini önlemek için adımlar atılıyor. Bu noktada bireylere de sorumluluk düşüyor. Her ülke suların temiz kalması ve gelecek nesillere de yetebilmesi için çalışmalarına devam ediyor. Su kirliliği çözüm yolları ile ilgili her ülke kendince önlemler almaya devam ediyor.

Su kirliliği arttıkça insan hayatı ve doğa için büyük bir tehlike ortaya çıkmakta. Dünyada atık suların %80’inin nehirlere, okyanuslara ve göllere boşaltılması temiz suların azalmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla içme suları da azalmaya başlıyor. Günümüzde sağlıksız, kirli su kullanımından dünyada pek çok insan hayatını kaybediyor. Bu nedenle temiz suların korunması için gerekli önlemlerin alınması gerekiyor.

Bireysel olarak su kirliliğini önlemek için neler yapmalıyız ve devletlerin ne gibi önlemler alması gerektiği konusu her zamankinden daha fazla gündemde. Atık suların kontrol altına alınması, temiz suların kirlenmemesi noktasında yediden yetmişe her bireyin bilinçlenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde gelecek nesiller bu konuda büyük sıkıntıya düşebilir. İnsan hayatı tehlikeye girebilir ve toplum düzeni bozulabilir. Evlerinizde ve çevrenizde su kirliliği önlemleri alarak bireysel olarak çevreye katkıda bulunmamız mümkün. Bunun için öncelikle su kirliliğinin başlıca nedenleri hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Kişisel olarak ne gibi önlemler alınmalı ve çocukları su kirliliği konusunda nasıl eğitmek gerektiği ile ilgili toplum bilinçlenmelidir. Su kirliliğini önlemek için toplumdaki insanlara rol düştüğü kadar devletlerin de bu konuda yaptırımlar uygulamaları ve temiz suların korunmasını kontrol altında tutmaları lazım.

Su Kirliliğine Sebep Olan Faktörler

Kimyasal maddeler, mikroorganizmalar, plastik atıklar gibi zararlı maddeler temiz suların kirlenmesine yol açıyor. Bu durum hem insanların hayatını hem de çevremizi tehlikeye atıyor. Artık içme sularına bile bakır, kurşun ve arsenik gibi ağır zehirli maddelerin karışmaya başlaması su kirliliği çözüm yolları konusunda ülkeleri ve bireyleri alarma geçiriyor. Türkiye’de bu konuda alınan önlemlerle ilgili ‘Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ bulunmaktadır. Ülkemizin bu konuda ne gibi bir yol izlediğini öğrenmek için yönetmeliği inceleyebilirsiniz.

Su kirliliği çözümleri ve bu durumun önüne geçilmesi yalnızca çevre temizliğine duyarlı vatandaşlar tarafından ilgi görüyor. Esasında her bireyin bu konuda duyarlı hale gelmesi gerekiyor. Ülkemizde temiz suların korunması ve suyun boşa harcanmaması ile ilgili kamu spotları bu konuda vatandaşları bilgilendiriyor. Şehirlerden, kasabalardan ve fabrikalardan gelen atıklar temiz suların kirlenmesine neden oluyor. Zehirli maddeler, yeraltı suları, nehirler, denizler ve okyanuslar gibi pek çok temiz su kaynağını kirletmektedir.

Yeraltı suları, yağmur sularının yeryüzünün derinliklerine ulaşması sonucu oluşmaktadır. En önemli içme suyu kaynaklarından biri olan yeraltı suları yaşamın aktif olduğu yerlerde kimyasal ve plastik atıklar nedeniyle zehirleniyor. Bu durumun önüne geçmek için gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Toprak kirliliği de bu sulara zehirli maddelerin karışmasına neden oluyor. Gübre, böcek ilacı, fosseptik sistemlerden sızan atıklar kirletici maddelerdir. Bu maddeler yeraltı sularına karıştığı zaman suyu yıllarca kullanılamaz hale getiriyor. Nehir, deniz gibi farklı su kaynakları ile birleşen yeraltı suları kirliliğin yayılmasına neden olmaktadır. Yeraltı sularının kirlenmesini önlemek için özellikle tarımla uğraşanların dikkat etmeleri gerekiyor. Olabildiğince ilaçsız tarım yapılması su kirliliği çözüm önerileri arasında. Hem sağlık hem de çevre temizliği açısından günümüzde ekolojik tarımın yaygınlaştığı görülmektedir.

Yüzey Sularının Kirliliğine Neler Sebep Oluyor?

Su kirliliği çeşitleri arasında yeraltı sularından sonra yüzey sularının kirliliği görülmektedir. Okyanus, göl, nehir ve denizler dünyadaki yer üstü sularını oluşturuyor. Dünya haritasına baktığınızda mavi gördüğünüz her alan yeryüzü sularıdır. Bu sular dünyanın %70’ini kapsar. Tüm canlıların hayatta kalmasını sağlayan temiz suların çoğu bu kaynaklardan geliyor. Yüzey sularının birçoğu günümüzde kullanılamaz hale gelmeye başladı. Nehirler, göller ve derelerin üçte birinden çoğu şu anda kirlenmiş durumda.

Endüstriyel atıklar su kirliliği nedenlerinin başında geliyor. Fabrikalardan çıkan atıklar nehirlere, göllere ve denizlere bilinçsizce boşaltılıyor. Bireylerin tükettikleri plastik atıklar da bu suların kirlenmesinin nedenlerinden biri. Denizlere, nehirlere atılan plastik poşetler, pet şişeler doğada yok olmadıklarından suları zehirliyorlar. Geri dönüştürülebilir plastikler kullanmak alınabilecek su kirliliği önlemleri arasında. Aynı zamanda plastik atıkların çöp kutusuna değil, geri dönüşüm kutusuna atılması da yapılabilecek en duyarlı bireysel davranışlardan biri.

Tarımsal kimyasallar da su kirliliği nedenleri arasında. Bu kimyasallar sulardaki canlılığı azaltıyor. Deniz canlıları yavaş yavaş ölmeye başlıyor. Artık denizlerde balık tutulamaz hale geliyor. Kimyasallar nedeniyle bazı denizlerde yüzmek bile imkansız hale gelmiştir. Bu durumun önüne geçilmezse kısa süre içerisinde insan hayatı büyük bir tehlike altında kalacak.

Okyanus ve deniz sularının kirliliği ise karalardan kaynaklanıyor. Bireylerin tükettiklerinden çıkan kimyasallar ve besin atıkları denizlere ve okyanuslara boşaltılıyor. Çiftliklerden çıkan, fabrikalardan salınan ağır metaller ve zehirli maddeler nehirler aracılığı ile denizlere ulaşıyor ve bu yolla okyanusları da kirletiyor. Geri dönüşüm kutusuna atmadığınız her plastik ya çöp boşaltımı yoluyla ya da rüzgarla denizlere ulaşıyor. Dolayısıyla mümkün olduğunca plastik atıkların geri dönüşüm kutusuna atılması gerekiyor. Eğer bulunduğunuz yerde geri dönüşüm kutusu yoksa plastikleri biriktirip geri dönüşüm kutusu bulunan bir yere götürebilirsiniz.

Su Kirliliği Nasıl Önlenir?

Bireysel olarak su kirliliğini önlemek için öncelikle alabileceğiniz tedbirlerle ilgili bilgi sahibi olmalısınız. Bunun için yaşam tarzınızda değişiklik yapmak ve yeni alışkanlıklar edinmekle başlayabilirsiniz. Plastik kullanımını azaltmakla işe başlayabilirsiniz. Örneğin; alışverişe giderken yanınızda bir bez çanta götürebilir ve marketten plastik poşet almamayı tercih edebilirsiniz. Bireysel su kirliliği çözümleri arasında çevre dostu ürünler kullanmak önem taşıyor. Geri dönüştürülebilir ürünler tercih etmeniz temiz suların korunmasına katkıda bulunacak. Doğada kaybolması mümkün olmayan ürünleri tercih etmemeniz gerekiyor.

Deterjan gibi kimyasal temizleyici şişeleriniz bittiği zaman bunları atmadan önce iyice yıkamak ve içerisinde kimyasal kalmadığından emin olmak alınabilecek önlemlerden bir diğeri. Bu temizleyicilerin kaplarını atarken içerisinde kimyasal kalmadığından emin olmalısınız. Taşıtlardan gelen yağ ve antifriz sızıntıları da su kirliliğine sebep olmaktadır. Bu nedenle aracınız için yağ ve antifriz kullanmamaya özen gösterebilirsiniz.

Devletlerin de su kirliliği nasıl önlenir konusunda vatandaşlarını bilgilendirmeleri gerekiyor. Çocuklara ve gençlere okullarda çevre koruma ile ilgili dersler, seminerler verilmesi önemlidir. Çocuklara küçük yaştan itibaren düzenli olarak çöp toplama alışkanlığı kazandırmak yapılabilecekler arasında. Bu yolla çocuklarınızın gelecekte çevreye duyarlı bireyler haline gelmelerini sağlayabilirsiniz. Belediyelerin daha fazla geri dönüşüm kutuları kullanmaları alınabilecek önlemler arasında. Sokaklarda, apartmanlarda geri dönüşüm kutularının bulunması vatandaşların duyarlılığını arttıracaktır. Plastik tüketimini caydırıcı kurallar getirilmesi de devletlerin alacakları su kirliliği önlemleri arasında. Ülkemizde plastik poşetlerin ücretlendirilmesi çevre duyarlılığı adına alınan önlemlerden biridir.