Biyodizel kısaca organik halde bulunan yağların bazı alkol ve baz çeşitleri ile karıştırılarak dizel yakıta çevrilmesi sonucunda elde edilen ürüne deniliyor. Biyodizel nedir sorusuna verilebilecek en kapsamlı cevap ise şöyledir; biyodizel olarak bilinen ürün düşük bir emisyona sahip ve çevre dostu olan bir yakıt çeşididir. Bu yakıt türü, hayvansal ve bitkisel yağlar, çeşitli organik atıklar, tahıllar gibi birçok doğal materyalin doğal bir enerjiye dönüştürülmesi sayesinde üretilir. Biyodizel yakıt türü, dizel olan motorlarda benzinin yerine kullanılabilir ya da dizel yakıtı ile karıştırılarak kullanılabilir. Bu türde yer alan yakıt çeşidi özellikle çevre dostu olmasından dolayı sıklıkla tercih edilir. Ayçiçek, aspir, soya ve kanola gibi yağlı bir yapıya sahip olan bitkilerden elde edilen yağların veya diğer hayvansal yağların bir katalizör sayesinde kısa zincirli bir yapıya sahip olan alkol ile reaksiyona girmesi sonucunda açığa çıkan ve yakıt olarak kullanılan bir ürün olarak biliniyor. Biyodizel yakıt için evsel kızartma yağları ve hayvansal yağlar hammadde olarak kullanılabilir. Buna ek olarak donmuş halde olan yağ ve balık yağları da bu yakıtın yapımında kullanılabilir. Bu sayede elde edilen biyodizel yakıt türü birçok alanda kullanılabilir özel bir yakıt türüdür. Ayrıca biyodizel yakıt çeşidinin diğer türlere göre pek çok avantajı bulunuyor. Biyodizel yapımı ve bu yakıtın nerelerde kullanıldığı konusunda fikir alarak profesyonel çalışmalarda değerlendirebilirsiniz.
Biyodizel Nasıl Yapılır?
Her geçen gün daha fazla tercih edilen biyodizel çevre kirliliğini azaltmak açısından oldukça önemli bir rol oynuyor. Biyodizel üretimi yukarıda dile getirildiği gibi birçok atık yağdan meydana getirilmektedir. Genellikle atık yağlardan üretilen biyodizel üretimi için üç farklı temel yol izleniliyor. Genel olarak tüm biyodizeller en düşük maliyete sahip olan ve sadece düşük basınç, sıcaklık gerektiren bu sayede en yüksek verimin elde edilmesinde büyük katkı sağlayan baz katalizli yöntem sayesinde üretilmektedir. Biyodizel üretimi için genellikle aşağıda yer alan temel maddeler esas alınılıyor.
- Hammadde Seçimi: bu aşamada biyodizel üretimi için kullanılabilecek çeşitli doğal veya atık yağlar seçilir. Bu yağlar arasında palm, soya, mısır, ayçiçeği gibi bitkisel yağlar olabilir iken aynı zamanda tavuk yağı, balık yağı, sığır yağı gibi çeşitli hayvansal yağlarda olabilir.
- Yağın Üretim İçin Hazırlanması: bu aşamada kullanılacak yağ seçildikten sonra yağın üretime uygun bir şekilde hazırlanması, filtrelenmesi ve temizlenmesi gerekiyor.
- Reaksiyon: yağ, alkol ve bir katalizör ile beraber reaksiyona girer. Bu aşamda reaksiyon sonucunda biyodizel ve gliserin elde edilir.
- Ayırma: bu aşama sayesinde reaksiyonun tamamlanması sonucunda biyodizel ve gliserin birbirinden ayrılır. Gliserin çıkartılır.
- Temizlik: en son aşama olarak bilinen bu aşamda ise biyodizel, filtrelenmeli ve temizlenmelidir. Bundan sonra kolaylıkla kullanılabilir.
Yukarıda yer alan maddeler biyodizel nasıl yapılır sorusu için gerekli olan genel adımlardır. Çok daha detaylı bir şekilde gerçekleştirilen üretim işlemi, üretim tesisinin boyutuna, üretimde kullanılan hammaddenin kalitesine ve üretim miktarı gibi birçok faktöre göre değişkenlik gösterebilir.
Biyodizel yakıt üretiminde dikkat edilmesi gereken önemli hususlar bulunur. Bu hususların en başında biyodizel yakıtlarda standartların zor olması olarak biliniyor. Biyodizel birçok farklı yağdan elde edildiği gibi yağın kalitesi, yaın bitkisel ya da hayvansal yağ olması, taze olup olmadığı, yağın dier yağlarla karıştırılıp karıştırılmadığı yakıtı üretirken kaliteyi ve sonucu etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Biyodizel bir yakıtı üretirken hammadde temini ise yine önemli olan konular arasında yerini alıyor. çünkü bu yakıt içerisinde kullanılan hammadde temini insanların tüketiminde olan yağlar olduklarından dolayı bu maddelerin temin edilmesi bir o kadar zor olan bir konudur. Bu sebepten dolayı bu zorluğu yenmek adına tedarikçiler kullanılmış olan atık yağları tercih etmektedirler.
Biyodizel Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Biyodizel yakıt kullanımı birçok açıdan kullanan kişilere büyük fayda sağlıyor. Özellikle hayvansal ve bitkisel atık yağlardan elde edilen ve yenilenebilir olan bu yakıt şekli çevreye dost alternatif bir yakıttır. Bu yakıt çeşidi dizel yakıta hemen hemen eşdeğer yakıt olarak kullanılabilir. Hatta modifiye edilmemiş olan dizel motorlarda tamamiyle çalışabilen bir yakıt çeşidi olarak biliniyor. Gündelik hayatta kullanılan normal petrol ürünlerine kıyasla daha az karbon çıkışı sağlar bundan dolayı çevreyi daha az kirletir. Örnek olarak benzinli motorlara sahip olan araçlardan çıkan kirli duman hava ile karıştığı zaman sis oluşturur. Havada oluşan kirli sis bulutları yüzünden her yıl birçok kişi hasta olabilir. Bundan dolayı hava kirliliğini en aza indirmek amacıyla biyodizel yakıt kullanımı daha sağlıklı bir seçenek oluyor. Ayrıca biyodizel yakıt kullanımı aracın motorunda biriken kirleri de temizliyor. Doğal yakıt kullanımı sayesinde petrol bağımlılığını en az seviyeye düşürerek kullanılan ülkeye ekonomik açıdan fayda sağlıyor. Ayrıca biyodizel üretiminde hammadde olarak kullanılan ürünlerin daha fazla üretilmesi sayesinde geniş bir istihdam olanağı yaratılabilir. Yenilenebilir bir enerji kaynağı olduğu için petrol gibi tükenebilir enerji kaynaklarının tükenmesini engellemek için iyi bir alternatif oluyor. Tüm bunların haricinde biyodizel ile çalışan tüm araçlar petrol ile çalışan motorlu araçlar göre yüksek miktarda yakıt ekonomisi sağlar. Hem çevre hem de bütçe dostudur. Biyodizel yakıt kullanımı sayesinde kullanılan araçların motor ömürleri çok uzun oluyor, hatta uzun yıllar sonra dahi kullanılan makinelerin hala eski hallerini korumakta olduğu gözlemleniyor. Bunun sebebi ise bu yakıt çeşidinin diğer yakıt çeşitlerine göre çok daha az bir sarsıntıya yol açmasıdır. Sizler de araçlarınızda biyodizel yakıt çeşidini tercih ederek daha sağlıklı bir kullanım gerçekleştirebilirsiniz.
Biyodizel Nerelerde Kullanılır?
Kullanıcılarına birçok açıdan büyük avantajlar sağlayan biyodizel, çok yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Çevre dostu olan bu yakıt modeli geniş bir kullanım yelpazesine sahiptir. Bu nedenle birbirinden farklı alanlarda her geçen gün kullanımı yaygınlaşmaktadır. Bu alanlar genellikle ısınma ile ilgi olabilirken, aynı zamanda birçok araç ve havacılık sektöründe de rahatlıkla kullanılabilmektedir. Özellikle son zamanlarda kullanımı gittikçe yaygınlaşan yenilenebilir bir enerji biçimidir. Yapıların farklı alanlarında biyodizel kullanılabilmesi mümkündür.
- Birçok yapıda jeneratör ve kalorifer çeşitlerinde yakıt yerine kullanılması.
- Çok yüksek derecede bulunan yağ oranı sebebiyle motor ve birçok parçanın yağlanması için kullanılır.
- Birçok farklı görevde seralarda kullanılması.
- Çömlekçilik, döküm ve madencilik gibi sektörlerde kullanılabilir.
- Kara, hava ve deniz taşıtlarında yakıt yerine kullanımı gerçekleştirilebilir.
- Nakliye sektöründe daha az maliyetli olması adına yakıt yerine kullanılabilir.
- Farklı alanlarda elektrik üretimi için biyodizel yakıt kullanılabilir.
- Tarımda ve ormanda kullanılan birçok makine için biyodizel yakıt olarak kullanılabilir.
- Birçok alanda olduğu gibi endüstriyel uygulamalarda da biyodizel kullanımı avantajlı bir seçenek olabilir.
Biyodizel yakıt kullanımı sayesinde boya temizliği, soba yakımı, fener, gıdaların kurutulması, petrolün temizlenmesi ve daha birçok alanda önemli ve aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Bu sayede birçok alanda hem tasarruf edilmiş olunuyor hem de doğayı kirletmeden yakıt kullanımı yapılarak enerji açığa çıkarılıyor.