Hidroponik tarım, yetiştirilen bitkilerin toprak kullanılmadan üretilmesini sağlayan bir bitki yetiştirme tekniğidir. Son zamanlarda ülkemizde de yaygınlığı görülen topraksız tarım teknikleri akıllara hidroponik tarım nedir sorusunu getiriyor. Bu tarım çeşidi tam olarak bitki türlerinin su ve beslenme maddeleri ile belirli bir düzende beslenerek büyütüldüğü bir tarım tekniği olarak biliniyor. Bu teknik sayesinde bitkilerin kökleri besin maddelerine ve suya direkt olarak erişebilir. Bitki köklerinin direkt suya ve besin köküne temas etmesi bitkilerin daha hızlı ve en verimli şekilde büyümesini sağlıyor. Bu tarım modeli özellikle kapalı alanlarda, güneş eksikliği sorunlarının olduğu alanlarda, tarımın yapılması zor olan ve tarıma karşı verimsiz olan bölgelerde avantajlı bir şekilde tarım tekniği olarak kullanılabilir. Topraksız tarımda bitkiler, geleneksel olan tarım yöntemlerinde olduğu şekilde toprağın içerisinde değil; su, hava ve çeşitli besin mineralleri içerisinde yetiştiriliyor. Hidroponik tarım modeli daha verimli, daha hijyenik, daha kontrollü ve daha tasarruflu bir tarım yapmayı mümkün kılıyor. Hidroponik tarım çeşidinde kullanılan besinler, balık dışkısı, satın alınan kimyasal gübreler, ördek gübresi veya yapay besin çözeltileri olabilir. Bu tarım çeşidi sayesinde bitkilerin toprak kalitesinden dolayı etkilenmesi gibi sorunları ortadan kaldırıyor. Aynı zamanda birçok besinin zor şartlara sahip olan ve tarıma elverişsiz olan ortamlarda dahi kolay bir şekilde yetiştirilmesini sağlıyor.
Topraksız Tarım Avantajları Nelerdir?
Topraksız yapılan hidroponik tarım birçok açıdan geleneksel tarımdan daha avantajlı bir hale geliyor. Topraksız tarım avantajları oldukça değişkendir. Bu yapılan tarım modeli sayesinde birçok açıdan daha avantajlı bir tarım şekli elde edebilirsiniz. Hidroponik tarım, topraklı olan geleneksel tarıma göre birbirinden farklı pekçok avantaj imkanı sunuyor. Standart olan tarla çiftçiliği şeklinde toprakta oluşabilecek erozyon durumu endişesi, gereğinden fazla kullanılan yoğun su tüketimi, toprak çeşidine göre değişen besin değeri, gıdadan kaynaklanan hastalıkların meydana gelmesi gibi birbirinden farklı olumsuz durumlarla karşılaşılabiliyor. Topraksız tarım ile üretilen bitkiler bu endişelerin büyük bir çoğunluğunu çözüme kavuşturuyor. Topraksız olarak üretilen bitkiler su bazlı üretilen bir tarım sürecidir. Bitkiler beslenmek için toprağı kullanmak yerine yüksek besin değerine sahip olan su ile besleniyor. Bundan dolayı toprak ile yapılan tarımda meydana gelen birçok olumsuz olayı ortadan kaldırır. Topraksız tarım avantajları şu şekilde sıralanabilir.
- Araziden Tasarruf: toprakta üretilen bitkilerin ihtiyaç duymuş oldukları besinler hayatta kalmaları için topraktan bitkinin köklerine yayılmaktadır. Bu besinlerin sağlıklı bir şekilde köklere yayılması için bitkilerin belirli aralıklar ile dikilmesi gerekiyor. Aralıklar ile dikilen bitkiler araziden tasarruf yapılmasını engelliyor. Hidroponik şekilde yapılan tarım sayesinde bitkilerin kökleri direkt olarak besin ve su ile temas ediyor bu yüzden kurulan araziden tasarruf yapılmasına ve fazla bitki yetişmesine imkan sağlıyor.
- Su tasarrufu: tarlada ve toprakta yapılan çiftçilik türü aşırı derecede su kullanımını beraberinde getiriyor. Çünkü tarlada yapılan sulama yöntemlerinin büyük çoğunluğunda su kullanımı asıl amacına ulaşmaz, su buharlaşır, toprak suyu emmeden su toprak yüzeyinde ilerler ve bu nedenlerden dolayı suyun büyük bir kısmı bitkiye ulaşamadan israf olmaktadır. Topraksız gerçekleştirilen tarım sisteminde su, kontrollü bir şekilde verildiğinden dolayı topraklı tarımdan daha az su kullanılır. Ayrıca kurulmuş olan bazı sistemlerde su yeniden sistemi dolaşarak su tüketimi çok daha azaltılır.
- Daha Az Kimyasal Kullanımı: hidroponik tarım sistemi kontrollü olduğu için haşere sorunlarını olabildiğinde en aza indirmeyi planlar. Kullanılan bu sistemler sayesinde bahçenizi yabani otlar kaplamaz. Bu nedenle ilaçlama gibi birçok kimyasala gerek duyulmaz.
- Daha Hızlı Büyüme İmkanı: topraksız tarımda üretilen bitkiler geleneksel sisteme göre %35 ile %50 oranında daha hızlı bir şekilde bitkilerinizi büyütebilirsiniz. Yetiştirilen bitkiler topraksız tarım modelinde daha hızlı bir şekilde büyütülür çünkü doğru miktarda besin alırlar ve yetiştirilen ortama göre daha az zarar görürler. Hatta normal yetiştirilme tarımda bolca suya ihtiyaç duyan besinler hidroponik sistemlerde çok daha hızlı bir şekilde yetişebilir.
- Düzenli Besin Kontrolü: kullanılan topraksız tarım sisteminde bitkiler suya karıştırılan mineraller sayesinde beslenirler. Bu sistemi kullanan çiftçiler yetiştirilen bitkinin hangi besin maddelerini emdiği konusunda daha kontrollü ve daha bilinçli olduğu için sağlıklı bir tarım şekli oluşturulabilir.
- Daha Fazla Verim: küçük alanlarda daha çok bitki yetiştirilebileceği için hidroponik sistemi tercih etmeniz bitkilerden daha fazla verim almanızı sağlar.
Topraksız Tarım Nasıl Yapılır?
Yukarıda yer alan birçok avantajı sağlamasından dolayı hidroponik tarım gün geçtikçe daha çok tercih edilen bir modeldir. Topraksız tarım nasıl yapılır sorusu en fazla gündeme gelen sorular arasında yerini alıyor. aşağıda yer alan yazının devamını inceleyerek topraksız tarımın nasıl yapıldığı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
- Sistem Seçimi: hidroponik sistemde bitki yetiştirmek için ilk adım sistem seçimi olmalıdır. Bu sistemlerde kapalı devre, açık devre ve tamamen açık devre olmak üzere üç adet sistem şekli mevcuttur. Seçmiş olduğunuz sisteme göre gerekli olan araç ve malzemelerinizi temin etmeniz gerekiyor.
- Bitkilerin Seçilmesi ve Dikilmesi: bu tarım türünde yetiştirilecek olan bitki çeşitleri kullanılacak alan ve bitkilerin ihtiyacı olan mineral çeşitlerine göre yetiştirilmek istenen bitki türlerini seçebilirsiniz.
- Sistemi Kontrol Etme: oluşturulan sistemlerde bitkinin ihtiyacı olan ışık, nem oranı ve mineral maddelerin seviyeleri sürekli ve düzenli bir şekilde kontrol edilmelidir.
- Yetiştirilen Bitkilerin Bakımı: topraksız tarım sisteminde büyütülen bitkiler düzenli bir şekilde bakımı yapılmalı ve gerektiği zamanlarda ilaçlama işlemlerini yapmalısınız.
- Su: bu tarım çeşidinde kullanılacak olan suyun temiz ve güvenli olması önemlidir. ayrıca suyun kontrollü ve düzenli bir biçimde kullanılması ise dikkat edilmesi gereken bir diğer husus olarak göze çarpıyor.
- Işık: her bitkinin büyümesi için gerekli miktarda güneş ışığı gereklidir. Kapalı alanlarda yapılacak olan hidroponik tarımda ise bu ihtiyacı UV ışığı ve LED ışıklar ile karşılamak mümkün oluyor.
- Nem: aynı zamanda her bitkinin kolay bir şekilde büyütülebilmesi için yeterli miktarda olması gereken bir nem seviyesi mevcuttur. Özellikle topraksız tarım modelinde nem seviyesi sürekli kontrol edilmelidir. Nem miktarı kontrol edilirken sıcaklık konusu göz ardı edilmemeli ve Bu koşulların bulunması, hidroponik tarımın verimli ve Türkiye'de hidroponik tarım, son yıllarda hızla gelişen ve popüler hale gelen bir tarım yöntemidir. Hidroponik tarımın avantajlarından yararlanmak isteyen tarım üreticileri, sera üreticileri ve bahçıvanlar Türkiye'de de hidroponik tarım yapmaktadır.
Topraksız Tarımda Hangi Bitkiler Yetiştirilir?
Hidroponik tarım vasıtası ile birçok meyve, sebze, bahçe çiçeği ve çeşitli baharatlar kolay ve sağlıklı bir şekilde en hızlı sürede üretilir. Sebzeler içerisinde salatalık, domates, biber, soğan, patates gibi gündelik kullanımda oldukça yaygın olan sebzeler yer alıyor. topraksız tarım sayesinde yetiştirilen bitkiler arasında ise çilek, ananas ve muz gibi meyveler kolay bir şekilde üretilebiliyor. Aynı zamanda dikey topraksız tarım sayesinde birbirinden çeşitli meyve ve sebzeleri yetiştirirken kullanmış olduğunuz alandan çok büyük ölçüde tasarruf sağlayabilirsiniz.