please loading...

Organik Denetim Süreçleri

Organik Denetim Süreçleri Neyi İfade Etmektedir?

Organik denetim süreçleri dendiğinde, genel olarak GOTS, OCS, RCS ve GRS gibi süreçler ifade edilebiliyor. Farklı farklı kıstaslar ile elde edilebilen GOTS, OCS, RCS ve GRS sertifikaları doğal olarak farklı değerlendirmelerden oluşabiliyor. Organik denetim tedarik işlemlerinin tümünü, bağımsız sertifika ile resmileştiren ve onaylayan, sosyal ve etik kıstaslar da dahil edilerek, tekstil tedarik zinciri işleminin organik lifler için belirli standartları sağladığını ifade eden bir denetim türüdür. GOTS ve OCS denetim ve sertifikaları ile, tekstil tedarik işlemlerinin hepsinde ve kullanılan materyallerin organik olması üzerinde denetim yaparak, ilgili firmalar hakkında güvenilir bir profil oluşturmayı sağlamaktadır. OCS ile ortaya çıkan nihai üründe yer alan organik ürün miktar ve varlığı denetlenerek, bu yönde güvenilir bir firma görünümü sağlamaya çalışılır. Ancak bazen firmalar uluslararası ölçekte hizmet verdiklerinde veya tedarik aşamaları arttığında kendi denetimlerini yapmakta zorluk çekebilmektedir. Bundan çok farklı olarak, bazen yapılan denetimin kendisinin de güvenirliği ve denetimin hassasiyeti ortaya çıkabilmekte olabiliyor. Bu durumda hem denetimi sağlayabilmek hem de yapılan bu denetimin daha fazla güçlü ve güvenilir bir hale getirmeyi dileyen firmalar ise çeşitli danışmanlık hizmetlerinden faydalanabiliyorlar. GOTS, OCS, GRS ve RCS sertifikalarına sahip olarak, daha güçlü bir profil çizmeyi hedefleyen bu kuruluşlar global recycled standard veya bir diğer deyişle recycled claim standard, grs sertifikası, global organik tekstil standardı veya organic content standard sertifikalarına ulaşabilmek için çeşitli danışmanlık hizmetlerinden faydalanmayı tercih edebiliyorlar. Bu dört farklı sertifika ile ilgili olarak, firmalara danışmanlık hizmeti sunan 4N EN kurumu ise, tedarikçi firmalara sağlamış olduğu hizmet ile bu çeşitli standartları elde etmelerinde yardımcı olarak kendini diğerlerinden ayırabiliyor.

Organik Denetim Süreçleri ile Hangi Hususlar Amaçlanmaktadır?

GOTS kelimesi, global organik tekstil standardı kelime grubunu kısaltmak için kullanılmaktadır. GOTS, tekstil üretiminde yer alan zincirlerin denetlenmesi yanında, belirli kriterlerin varlığı ile değerlendirme işlemi yapılmaktadır. Yapılan GOTS değerlendirmesi sonucu belirli standartları taşıyabilen firmalar ise GOTS sertifikası elde edebilmektedir. GOTS sertifikası elde edebilen bu tekstil firmaları, dünya çapında geçerli olan bu standartları sağladığını belgelendirmiş olabilmektedirler. GOTS sertifikası alabilmek için, ilgili tekstil kurumları sadece nihai ürün ile değerlendirilmez; fakat aynı zamanda üretim süreçleri ve aşamaları da bu detaylı değerlendirmenin içerisinde yer alır. Örneğin, üretimde kullanılan kumaş, kumaşın hammaddesi, üretim alanları ve hatta etiketlendirme aşaması bile bu değerlendirme sürecine dahildir. Yapılan değerlendirme sonucunda elde edilen bulgular ise ilgili makamlar tarafından değerlendirmeye tabii olur. Ancak tekstil ürünleri, organik tekstil standartlarını karşılayabiliyor halde ise GOTS belgesini elde edebilmektedir.  Bu işlemlerin daha hızlı ve daha sağlıklı işlemesini dileyen firmalar, danışmanlık hizmetlerinden yararlanarak değerlendirme ve hazırlık sürecini iyileştirmektedirler. Bu durumda 4EN danışmanlık hizmeti, sayısız firmaya danışmanlık hizmeti sunarak yardımcı olabilmektedir. GOTS denetimi ve belgesinin amacı, hem üretimde kullanılan tekstilin ham maddesinin elde edilmesi sürecinden, üretim sürecine kadar çevreye duyarlığı bir sürece sahip olmasıdır. Günümüzde artan çevre sorunları, dünyada yankı uyandırmaktadır. Hem çevresel sorunlara hem sosyal konulara duyarlılıklarını göstermek isteyen firmalar, GOTS belgesi kriterlerine sahip olarak bunu gerçekleştirebilmektedir. Uzun vadede ise, kendi tüketicilerine güven sağlayabilmektedir. GOTS sertifikası için, ilgili firmaların kullandığı ham maddelerin minimum yüzde yetmiş organik doğal elyaf içermesi gerekmektedir. Girdinin işleme sürecinden başlayarak, son aşamaya kadar yapılan tüm üretim fazları belgelendirilmektedir. Bu sayede GOTS sertifikası da güçlü bir denetim hizmeti sunmaktadır.

Organik Denetim Süreçleri Hangi Kriterlerden Oluşmaktadır? 

Organik İçerik Standardı veya kısaltma ile OCS, tekstil ürünlerinde, girdilerinde yüzde 5 ve yüzde 100 arasında organik materyal içeren gıda olmayan ürünlere sahip olunmasını ifade eder. GOTS kriterlerinde bahsedildiği üzere, OCS kriterleri de tedarik şirketleri arasında görülen ürün akışı dahil olmak üzere, girdi olarak kullanılan ham maddenin onayı ve işlenmesinden başlayarak, üretim aşamaları, paketleme ve hatta etiketleme, depolama ve son olarak firmalar arası satışta gönderimi işlemini de kapsar. Böylece, GOTS gibi derin ve bir o kadar da detaylı bir denetime sahip olan OCS, tercih edilen bir diğer organik denetim türüdür. OCS belgesi sayesinde, tekstil sektöründe yer alan firmalar, içerikleri üzerinde iddialarının güvenilirliğini arttırmayı, daha prestijli bir profil sunmayı amaçlamaktadır. Recycled Claim Standard ise adından tahmin edilebileceği üzere, tekstil sektöründe yer alan üretici ve tedarikçi firmaların, girdi ve girdilerde kullanılan ham maddelerde dönüştürülmüş (recycled) maddelerin kullanıldığını deklere etmek üzere kullanılır. Çevresel sorunların artarak devam ettiği günümüzde, geri dönüşümün ve geri dönüştürülmüş materyallerin kullanılmasındaki önemin farkında olan birçok firma, çevreye duyarlılıklarındaki samimiyetlerini gösterebilmek için RCS belgesini kullanabilmektedirler. Peki recycled claim standard (rcs) belgesini elde edebilmek için firmalar hangi şartlara sahip olmalıdır? 4EN bu soruyu cevaplandırmak ve bu belgeye sahip olmayı arzu eden firmalara yardımcı olabilmek amacıyla danışmanlık hizmetini sunuyor. Recycled claim standard, üretim girdilerinde minimum düzeyde, yüzde 5 geri dönüştürülmüş materyal kullanılmasını ifade eder kısaca. GOTS ve OCS belgelerinde olduğu üzere RCS değerlendirme ve belgelendirme hizmetlerinde de üretimin ilk aşamasından son aşamasına kadar detaylı bir inceleme yapıldığı görülüyor. 

Organik Denetim Süreçleri Hangi Şartları İçermektedir? 

GRS, bir diğer adıyla Global Recycled Standard, adından ipucu verdiği üzere aynı Recycled claim standard gibi, tekstil üretiminde geri dönüştürülmüş materyal kullanımını ifade eder. Organik denetim süreçleri ve organik denetim türleri arasında yer alan Global Recycled Standard, diğer sayılan tüm diğer denetim süreçleri gibi, çevresel duyarlılığa sahip olan firmalar için bu sorunlara ve çözüme olan samimiyetlerini göstermek amacıyla kullanılan belgelerden birisine örnek oluşturur. Bu bağlamda, global recycled standard, bu belgeyi almayı arzu eden firmalar için, gözetim zinciri, sosyal ve çevresel hususlar ve kimyasal şartlar ışığında belirli kriterleri sağlaması beklenmektedir. Tüketiciye daha güvenilir bir profil sunan bu prestijli sertifika, uzun vadede firmaları da bu kriterleri sağlamaya teşvik ederek çevre sorunlarına çoğulcu bir çözüm sunar. Global recycled standard belgesi elde edebilmek için tekstil firmaları belli bir ölçüye kadar geri dönüştürülmüş elyafı girdi olarak kullanmak sorumluluğuna sahiptir. OCS’den farklı olarak GRS’de en az yüzde yirmi oranın geri dönüştürülmüş materyal kullanılan beklenen kriterler arasındadır. Diğer tüm organik denetleme aşamalarında gözlemlendiği gibi GRS sertifikası da ancak detaylı ve tüm üretim aşamalarını içeren bir değerlendirme süreci ile elde edilebilir. Zaman zaman firmalar için kafa karıştırıcı ve zorlu görülebilen tüm bu hazırlık ve başvuru aşamalarında 4EN firması, ilgili kurumların tüm bu süreçlerinde danışmanlık hizmeti sunarak, bu işlemleri daha hızlı ve güvenilir bir patikaya ulaştırmaktadır.