Entegre Çevre Bilgi Sistemi Nedir?
Birçok işletmenin mevcut atıklarını kontrol altına almaları çok önemlidir. Bu atıklar çevreye çok büyük oranda zarar vermektedir. Bu zararları en iyi şekilde korunabilmek için entegre çevre bilgi sistemi tarafından yapılan çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu sistemler sayesinde yapılan çalışmalar ile çevre de oluşan atıkların geri dönüşümü sağlanacaktır. Birçok büyük üretim kanalı sistemin gerekliliğini fark ederek konuyla ilgili gerekli işlemi gerçekleştirmektedir. Yapılan çalışmalar hem işletmelerin hem de doğanın korunması için önemli ve gereklilik arz etmektedir. İşletmelerin bu hizmetten en iyi şekilde yararlanmaları için yapılan entegre çevre bilgi sistemi her türlü sistem beklentisini en iyi şekilde yerine getirmek üzere oluşturuluyor. Sistem ile ilgili yapılacak işlemler hakkında bilgi almak için çevre ve şehircilik bakanlığının yayınlamış olduğu kılavuzu incelemek ve bu ayrıntılı bilgiler üzerinden işlem gerçekleştirmek üyelerin işini oldukça hızlı ve güvenli şekilde yapılmasını sağlayacaktır. KKDİK yönetmeliği SEA yönetmeliği çerçevesinde ambalajlı atıkların kontrolü yönetmeliği gibi konularda hizmet almak isteyenlere e-devlet ile entegre olan bir online sistemdir.Kimyasal mevzuatların ve çevre mevzuatların incelenmesini içeren bu sistem önemlidir. 2872 sayılı çevre kanunu kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının belli yönetmelik ve mevzuatlar kapsamında firmalar tarafından yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerin gerekli şekilde oluşmasını sağlamaktadır. Bu sistem web tabanlı olması nedeni ile oldukça hızlı ve güvenli işlem gerçekleştirme imkanı sağlamaktadır. Gittikçe artan atıklar yer yüzeyi üzerinde önemli zararlara ve kirliliğe sebep oluyor. Bu da gelecekte dünya üzerinde meydana gelen çevresel geri dönüşü olmayan zararlar anlamına geliyor.
Entegre Çevre Bilgi Sistemi Ne İşe Yarar?
Mevcut atıkların yer yüzeyine ve dünya topraklarına zarar vermesini engellemek ve gerekli tedbirleri almak üzere oluşturulmuştur. Bu sistem çevre ve şehircilik bakanlığının oluşturmuş olduğu web tabanlı online destek sistemidir. Sisteme dair her ayrıntı kılavuz üzerinden ayrıntılı bir şekilde kullanmak isteyenlere verilmektedir. Kılavuz içerisinde yer alan bilgileri inceleyen kullanıcılar. Sistemden ne şekilde yararlanacaklarını ve üyelik işlemlerini nasıl geçekleştireceklerini öğrenebilir. İşletmelerinde oluşan atıklardan çevreye zarar vermeden kurtulmak bu sistem sayesinde mümkün olacaktır. Hem işletmelere hemde yaşanılan çevreye olan yararları sistemin önemli oranda değerini artırıyor. Çevre ve şehircilik bakanlığı entegre çevre bilgi sistemi atıkların geri dönüşümünü sağlayarak işletmelerin atık kontrolü yapmasını sağlıyor. Aynı zamanda kontrollü bir şekilde atıkların geri dönüşümünün yapılmasını sağlıyor. Yapılan sistemli uygulama hem kullanıcıların hem de çevrenin korunması için en iyi şekilde dizayn edilmiştir. Hem kimyasal atıklar hem de çevresel atıklar ayrı ayrı toplanarak gerekli geri dönüşüm işlemine tabi tutuluyor. Dünya üzerinde yaşamını sürdüren insan için yeryüzü tüm varlıkları ile yaşam alanıdır. Bu alanın korunması ve en iyi şekilde bakımın gerçekleştirilmesi için alınması gereken önemli önlemler vardır. Bunların birincil adımı ise entegre çevre bilgi sistemi giriş işlemlerini yapmak olacaktır. Yapılan giriş işlemlerinden önce merak edilen tüm konular ile ilgili çevre ve şehircilik bakanlığında yer alan kılavuzun incelenmesi yeterli olacaktır. Orada yer alan yönergeler sayesinde kısa sürede sistem girişi sağlanıp işlemler yapılacak ve geri dönüşüm için atık kontrolünün en önemli ilk adımı atılmış olacaktır. İnsanlığın gelecek için daha iyi bir dünya bırakması için kimyasal ve diğer atıkları en iyi şekilde geri dönüşüme kazandırması gerekir. Bu sayede kişiler kendi gelecekleri için yatırıp yapmaktadırlar. Entegre çevre bilgi sistemi yatırımı en iyi şekilde yapmayı hedefleyen bir sistem olarak varlığını sürdürüyor.
Entegre Çevre Bilgi Sistemi Nasıl Kullanılır?
Sistemin ne olduğu ve yararlarının önemi kadar nasıl kullanıldığı da bilinmesi gereken ayrıntılardandır. Kimyasal ve diğer atıkların kontrollü bir şekilde geri dönüşümünü sağlamak üzere çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından oluşturulmuş sistemin yararları geleceğe en iyi korunmuş bir dünya bırakmak olacaktır. Sistem sayesinde işletmelerin ve kişilerin atıkları geri dönüştürülerek çevre üzerinde ki zararları engellenecektir. Geleceğe daha iyi bir dünya bırakmak için yapılan çalışmaların en başarılı şekilde oluşturulduğu entegre çevre bilgi sistemi kullanım ile ilgili bilinmesi gereken en önemli ayrıntıdır. Sistem üzerine firma yetkili olarak kaydın yapılması gerekmektedir. Bu kayıt sayesinde kullanım yapmaya başlanabilecektir. Diğer taraftan kayıt yapıldıktan sonra işletmenin yetkilisi tarafından yapılan başvurunun aktif hale getirilmesi gerekmektedir. Firma kaydı daha önceden sağlanmış yada yeni bir kayıt yapılmış ise çevre şehircilik bakanlığının sitesi üzerinden e devlet kimlik bilgileri ile giriş yapılması gerekir. Bu giriş ile birlikte bilgileriniz aktifleşecektir. Devamında kullanım yönergesinde yer alan adımlar izlenerek resmi site açıklamalarına göre sağlanacaktır. Bu sistemin yararları arasında yer birçok önemli ayrıntıdan bir tanesi de yeryüzünün zararlı sera gazlarından olabildiğince korunmasını sağlamasıdır. Ozon tabakasının bu gazlardan zarar görmesi durumun en iyi şekilde engellenmesi için kullanılan sistemin yeni oluşabilecek olumsuz tabakaya zarar durumlarını da engellendiği görülecektir. Yaşanılan yerin en önemli atık faktörlerinden bir tanesi olan hurda atıklar çevreye büyük oranda zarar vermektedir. Bu sistem sayesinde bu çevresel zararın en iyi şekilde ayrıştırılarak toplanıp kontrol altına alınması sağlanıyor. Böylece hurda atıklar geri dönüşüme kazandırılarak daha sağlıklı bir çevre için kontrol altına alınmış oluyor. Bu atıklara ek pillerin ayrıştırılarak korunaklı bir şekilde dönüşümü de sağlanıyor.
Entegre Çevre Bilgi Sistemi Modülü
Belli başlıklar altında oluşturulmuş modülleri bulunan sistemin en önemli noktalarından bir tanesi de bu sistemi kimlerin kullanabileceği noktasıdır. Kişiler bizzat şahsi başvuru yapabilecekleri gibi çevre danışmanlık firmaları aracılığı ile de başvurularını yapabilirler.ayrıca kimyasal madde danışmanlığı yapan firmalar da bu sistemin kullanımı için başvuru yapabilirler. Başvuruların yapılmasında sonra bilinmesi gereken en önemli noktalar sistem içerisinde yer alan modül başlıkları olacaktır. Ayrıca sistemin ne olduğu ve yararları hakkında da kullanıcılara ayrıntılı bilgi verilmeli ve kılavuz incelenmelidir. Çevre ve şehircilik bakanlığının kendi sitesinde yer alan kılavuza kolayca ulaşıp ayrıntılı bilgi edinmek mümkün olacaktır. Atık pil ve akümülatörlerin kontrolü, BEKRA bildirim sistemi, e-OBK, gönüllü karbon piyasası proje kayıt sistemi, Kimyasal madde envanter bildirimi, ömrünü tamamlamış araç sistemi, sıfır atık bilgi sistemi, Akümülatör depozito bilgi sistemi, atık yönetim uygulaması, EEE ve AEEE bilgi sistemi, güvenlik bilgi formu bildirim sistemi, kirlenmiş sahalar bilgi sistemi, merkezi laboratuvar belirleme sistemi, FCB, tabiat varlıklarını koruma ve izleme sistemi, ambalaj bilgi sistemi, atık su bilgi sistemi, çevre ithalat/ihracat izinleri uygulaması, düzensiz atık depolama, EKOK metal, FARAVET, kimyasal kayıt sistemi, KK2TEST, ozon tabakası incelten maddeler, sera gazları izleme, raporlama ve doğrulama, yeterlik uygulaması işlemleri, şeklinde birçok farklı modül olarak hizmet içeriğini ayrıntılandırmaktadır. Kişiler en iyi şekilde çevre koruması sağlamak ve bu korumanın devamlılığını oluşturmak için yaptıkları işlem başvurusu entegre çevre bilgi sistemi modülü sayesinde tedbir alarak dönüştürülebilir atıkların çevreye zarar vermesini engellemek olacaktır. Sistem desteği sayesinde içeriğin faydaları ve amaçladığı şey ile ilgili ayrıntılı bilgi almak mümkün olacaktır. Geleceğe daha iyi bir dünya bırakmak için entegre çevre bilgi sistemi iletişim kanallarını kullanmak en iyi karar olacaktır.