please loading...

Sıfır Atık Uygulamasının Doğal Kaynaklara Ve Doğal Yaşama Katkıları

Sıfır atık projesi temel olarak kullanılmak için üretilen ürünlerin doğada çözünebilecek ve doğaya zarar vermeyecek ya da ikincil bir kullanım için geri dönüştürülebilecek biçimde olması için kullanılan projedir. Bu projede üretilen ve ham maddesi cam, kağıt, pil, plastik gibi birçok ürün geri dönüşüme tabi tutulmaktadır.

Sıfır Atık Projeleri

Sıfır atık projesi temel olarak kullanılmak için üretilen ürünlerin doğada çözünebilecek ve doğaya zarar vermeyecek ya da ikincil bir kullanım için geri dönüştürülebilecek biçimde olması için kullanılan projedir. Bu projede üretilen ve ham maddesi cam, kağıt, pil, plastik gibi birçok ürün geri dönüşüme tabi tutulmaktadır. Bu ürünlerin üretimi için doğadan kağıt ya da birçok farklı madde alınmaktadır. Üretilen bu ürünlerin içeriği doğal olmadığı için doğada çözünmeyerek çevre kirliliğine sebep olmaktadır. Bunun yanı sıra bu maddeler kullan at mantığıyla üretildiği sürece doğal kaynaklarımızı her geçen gün daha da fazla azaltmaktadır. Bu olumsuz durumun önüne geçilebilmesi için sıfır atık projeleri oldukça önemlidir. Bu projelerde öncelikli amaçlar ilk olarak üretimden alınan verimliliğin artmasıdır. Üretilen bir ürünün geri dönüştürülebilmesi demek bu ürünün tekrar üretiminden daha az masraf ve enerji harcanması demektir. Bu nedenle geri dönüşüm sistemi ile bir kere üretilen üründen yeniden ürün elde edilecektir. Sıfır atık projesi ile elde edilen faydalardan bir diğeri ise geri dönüştürülen ürünlerin daha az enerji ve maliyetle elde edilmesi israfın önünü tıkayacaktır. Bu durum ile birlikte de bu ürünlerin üretilmesinde maliyet de azalacaktır. sıfır atık projesinin bir diğer faydası ise çevre kirliliği gibi birçok çevresel riskin azalması sağlanacaktır. Bu riskin azalması da daha temiz ve daha iyi yaşanabilir bir çevreye sahip olmamıza neden olacaktır.

Sıfır Atık Uygulamasının Doğal Kaynaklara Ve Doğal Yaşama Katkıları Nelerdir?

Sıfır atık uygulamasında birçok atık kategorisi bulunmaktadır. Bu kategoriler arasında kağıt atık başta gelmektedir. Kağıt atık ekonomik değeri yüksek olan bir atık çeşididir. Bu atık çeşidinin geri dönüştürülmesi ile birlikte hem madde oranında oldukça fazla tasarruf sağlanacaktır. Ahşap atık yine kağıt atık gibi ham maddesi ağaç olan bir maddedir ve bu atığın hammaddesi de oldukça önemlidir. Ağaçlar bizim nefes alanlarımızdır. Ağaçlar azaldıkça çevremizdeki oksijen de azalacaktır. Bu nedenle ağaçlar oldukça önemlidir. Bu atıkların geri dönüştürülmesi milyonlarca ağacın kesilmesini engelleyecektir. 1 ton kağıdın geri dönüştürülmesi ile çevreye 177 kilogram sera gazı, 4100 kWh enerji, %40 enerji tasarrufu, 17 tane kurtarılan ağaç ve 2.5 depolama alanı kazandırılmaktadır.

Plastik atıklar çok fazla maddede kullanılan bir ham madde olarak karşınıza çıkmaktadır. Bu ham madde türlerinden hepsi geri dönüştürülemediğinden geri dönüştürülebilen plastikler tercih edilmelidir. 1 ton plastik atık çevreye 41 kg sera gazı, 5774 kWh enerji, %80 enerji tasarrufu, 2.3 depolama alanı kazandıracaktır. Cam atıkların ham maddesi kumdur. Bu malzemeler yüksek derecede kumun ısıtılmasıyla elde edilmektedir. Bir diğer atık türü kompozit atıktır. Kompozit atık kağıt ve plastik ham maddelerinin birleşimi ile oluşmaktadır. Bu maddelerden çeşitli yiyecek ambalajları üretilmektedir. Metal atık yeryüzündeki maden ve minerallerin saf hale getirilmesiyle elde edilmektedir. Bunların geri dönüşümü de oldukça önemlidir. 1 ton metal atık çevreye 1.3 kg ham madde tasarrufu, 95 kg sera gazı, 642 kWh enerji tasarrufu, %90 enerji tasarrufu ve 3 depolama alanı kazandırmaktadır.

Bitkisel atık yağ ise ayçiçeği, fındık, ceviz, kanola gibi birçok bitkiden elde edilen yağdır. Organik atık ise meyve, sebze, saman gibi doğal ürünlerin israfıdır. Bu atıkların geri dönüşümü ile birlikte çevreden alınan verim artmaktadır. Elektronik atık ise elektronik aletlerin kullanımı ve bozulmasıyla ortaya çıkan atık çeşididir. Bu atık türünün geri dönüşümü ile birlikte birçok çevreye zarar verecek olan metalden de korunulacaktır. Atık pilde pil kimyasal enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi ile birlikte elde edilmektedir. Bu madde artık enerjisi bitmiş ya da hasara uğramış olması nedeniyle atık pil durumuna gelecektir. Bu pillerin yeniden şarj edilmesi gibi geri dönüşüm imkanları ile yine çevresel tüketimden kaçınılacaktır. Bu maddelerin geri dönüştürülmesi hem enerji hem de ham madde israfını önleyecektir. Ayrıca bu ham maddelerden elde edilen plastik, cam, ahşap, kağıt gibi maddeler çevrede çözünmez ve bu çözünememe hali ile birlikte çevreye zarar verir. Bu nedenle de bu atıkların geri dönüştürülmesi çevreye her açıdan olumlu etkiler sağlar.

Sıfır Atık Nasıl Uygulanır?

Sıfır atık sistemi kurulumu birkaç aşamadan oluşmaktadır. Bu kurulumu firma, kurum ya da kuruluşlar gerçekleştirebilmektedirler. Sıfır atık uygulama rehberi için öncelikle bir ekip ile birlikte sıfır atık için gereken ortam ve malzemeler elde edilir. Bunun ardından kurum, kuruluş ya da sıfır atık sisteminin kurulacağı ortamlarda bulunan kişilere bu sistemin nasıl işleyeceğine dair bilgilendirme yapılmalıdır. İnsanların hangi atık türlerini atabileceği gibi bilgilendirmeler oldukça önemli olacaktır. Sıfır atık uygulaması aşamasında ise atıkların biriktirileceği ekipmanların kullanıcıların ulaşabileceği ortamlara koyulmasıdır. Sıfır atık sistemi her yere kurulabilmektedir. Sıfır atık yönetimi planlı ve düzenli bir biçimde işlemelidir.

Sıfır atık uygulamaları oldukça kolay ve pratiktir. Bu uygulamalar aradığınız her alanda uygulamaya konulabilmektedir. Sıfır atık için gereken malzemeler uygun ortamlara yerleştirilerek insanların da bilgilendirilmeleri sağlanarak sıfır atık uygulamaları yapılmaktadır. Bu uygulamalar oldukça önemlidir. Sıfır atık uygulamaları ile birlikte birçok atık geri dönüştürülecektir. Ayrıca sıfır atık projesinin varlığı ne kadar çok yaygınlaşırsa ve insanların bilinçlenmeleri sağlanırsa bu proje o kadar çok yaygınlaşacak ve insanlara daha da fazla fayda sağlayacaktır.

Sıfır Atık Projesi Uygulama Alanları

Sıfır atık projesi uygulama alanları ikiye ayrılmaktadır. Burada ilk olarak kurumsal uygulama alanları bulunmaktadır. bunlar arasında belediyeler için sıfır atık sistem kurulumu bulunmaktadır. Belediyelerde çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarda sıfır atık kurulumu ve uygulaması için uygun bir alan olarak karşınıza çıkmaktadır. Bir diğer sıfır atık projesi uygulama alanı alışveriş merkezleridir. Alışveriş merkezleri de oldukça kalabalık olması ve tüketim alanı olması nedeniyle sıfır atık projesi uygulama alanı için uygun bir ortamdır. Hastaneler de sıfır atık projesi için uygun bir kamu kuruluşudur. Burada da birçok atık madde bulunması nedeniyle sıfır atık projesinin uygulama alanı olarak karşınıza çıkacaktır. İşyerleri de sıfır atık projesi için uygulama alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Okullar da sıfır atık projesi için uygun alanlardır. Çocuklara sıfır atık projesinin anlatılması ve uygulanması oldukça önemlidir. Bu alanlardaki sıfır atık projeleri yaygınlaştırılmalıdır. Oteller de sıfır atık projesi uygulaması için uygun alanlardan bir tanesidir. Restoranlar da sıfır atık projesinin uygulanması için uygun alanlardandır. Siteler, otobüs terminalleri, üniversiteler de sıfır atık sisteminin uygun uygulama alanlarıdır. Bunun yanında bireysel sıfır atık uygulama alanları da bulunmaktadır. buralar kuaför ve berberler, kuru temizlemeciler, bahçıvanlar, ev hanımları, koltukçular,tesisatçılar, yazılım uzmanları, öğretmenler, terziler, öğrenciler, avukatlar, mimarlar gibi meslek elemanları da sıfır atık projesinin uygulanması için uygun olan alanlardandır. Siz de sıfır atık projesine katkınızın olmasını istiyorsanız sıfır atık projesi araç ve ekipmanları için 4EN ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.